Neuvrščeni

Blagoslov in otvoritev Centra Mir in dobro!

(19. 6. 2024)

Spoštovani vsi navzoči, gospe in gospodje, dragi vsi naši prostovoljci ter vsi, ki Vam je draga Sveta Gora, ali Vam celo veliko pomeni!

Odkar je človek udomačil živali, so bila ta živa bitja njegovo najdragocenejše imetje. Zato jim je zgradil zatočišča, ki so nudila gostoljubje ne samo živini – brez katere človek ne bi preživel – ampak v zimah in mrazu tudi njemu samemu. Velik kulturni preskok, celo prelomni, pa se je zgodil pred več kot 2000 leti, ko je bil v hlevu rojen naš Odrešenik Jezus Kristus. Odslej lahko takšen prostor, ki varuje živino, postane tudi kraj, kjer je na varnem tudi vsak človek in kjer se dobro počuti.

Prav ta dva simbola danes znova oživljamo z blagoslovom teh prenovljenih prostorov, ki bodo nudili zatočišče, gostoljubje, človeško bližino in toplino. V tej hiši, ki smo jo poimenovali Center Mir in Dobro, se bodo odslej naseljevali prijateljstvo, razumevanje, predvsem pa mirno sožitje ljudi različnih generacij, različnih narodnosti, mnogoterih jezikov, različnih miselnih obzorij in prepričanj, se pravi raznolikih ver in duhovnosti.

Danes sem še posebej hvaležen vsem našim prostovoljcem, prav tako pa tudi odgovorim osebam v naših občinah, odgovornim v podjetjih in vsem Vam, ki se prepoznate v skupnih vrednotah, ki jih simbolizira Sveta Gora: to so prijateljstvo, gostoljubje in mir. To je svetopisemski mir, ki ne pomeni samo odsotnosti vojn in sporov, tudi ne zgolj umirjenosti, kjer se pravzaprav ničesar ne zgodi. To je mir veselja in mir upanja, ki ga prinaša dobra beseda. To je mir, ki pomeni, da smo sposobni med seboj deliti najlepše. V imenu teh skupnih vrednot, ki odsevajo iz Svete Gore in kažejo poti od Alp, preko Krasa do Jadrana ter prijateljsko povezujejo sosedske tri država, Vas vse lepo pozdravljam ter Vam kličem: na Sveti Gori boste vedno dobrodošli!

 foto: Nace Novak in Primož Božič