Sprava in pomiritev

Blagoslov plošče članom organizacije TIGR v Brdih (25. 6. 2018)

Včeraj sem se odzval povabilu Odbora za postavitev spominske plošče članom organizacije TIGR v Brdih za blagoslovitev spominske plošče.  Občina Brda je v sodelovanju z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami TIGR Primorske, Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Brda in Društvom SEVER Primorske, priredilo odkritje spominske plošče članom organizacije TIGR v Brdih.

Prilagam svoj kratek nagovor pred blagoslovom:

»Spoštovani slovenski domoljubi vseh različnih veteranskih in domoljubnih organizacij, dragi prijatelji!

Danes prihaja do zgodovinskega trenutka, saj se dogaja, da se prav vse slovenske organizacije združujejo v skupnem spominu, priznanju in počastitvi prvih slovenskih domoljubov, ki so v času fašistične vladavine darovali svoja mlada življenja za naš slovenski jezik, pesem in domovino.

Hkrati pa se Tigrovcem opravičujemo, da jim dolga leta nismo naklonili takšnih javnih obeležij in spomina.

Ta trenutek, ko blagoslavljamo to lepo spominsko ploščo, v svojih srcih izražamo tudi željo, da bi nas Tigrovci še naprej združevali, dajali poguma in moči, da bi se povezovali v skupnih prizadevanjih za ohranitev slovenskega jezika, pesmi, molitve, kulture, svobode, pa tudi naše mlade države.

Zato kličem na to spominsko obeležje blagoslov Vsemogočnega Boga, ki nas je ustvaril, nas vodil ter ohranil skozi zgodovino, da smo ohranili jezik dobrote, lepote in ljubezni. Blagoslov Vsemogočnega Boga, Očeta in Sina naj pride na to znamenje in nad vse Vas, ter nad Vami vedno ostane. Amen«.

Srčno upam, da bodo te skupne vrednote vedno bolj zmagovale med nami in da bodo omogočile v naši državi mir in medsebojno spoštovanje.

Vsem Vam, dragi prijatelji, ob današnjem prazniku Dnevu državnosti, iskreno čestitam. Radujmo in veselimo se tega dneva!