Neuvrščeni

Blagoslov prenovljenih prostorov pod restavracijo in sob nad restavracijo na Sveti Gori

Spoštovani in dragi vsi navzoči; minister za Slovence po svetu in v zamejstvu g. Matej Arčon, go. Jožica Ličen, dolgoletna prostovoljka in voditeljica Karitasa, župani, podžupani, predstavniki krajevnih skupnosti, direktorji, predstavniki medijev, oktet Sotočje, izvajalci del, bratje duhovniki in naša samostanska skupnost, spoštovani naši sodelavci, dragi prijatelji!

Vesel sem, da je danes priložnost za prijateljsko srečanje, ko bomo uradno odprli in blagoslovili naše prenovljene prostore. Radosti me dejstvo, da smo danes tukaj zbrani ljudje, ki sicer različno gledamo na življenje, različni smo tudi v svojem verovanju, prav tako so naši poklici različni, različna pa so tudi poslanstva, ki jih opravljamo v družbi. Naše starosti so različne pa vendar vsi, ki smo danes tukaj zbrani, v srcu dobro mislimo. To je tudi sporočilo, ki ga vedno znova rad ponovim, in sicer, da je Sveta Gora odprta za vse ljudi ter da vsakogar radi sprejmemo in smo ga veseli. Tukaj je vsak dobrodošel in vsak lahko med nami občuti, da nas je njegov obisk obogatil.

 Foto: Radivoj Zavadlav

Sveta Gora pa želi ponuditi poleg gostoljubja tudi romarski sveti kraj, kjer je doma naša Nebeška Mati Marija. Zato lahko obiskovalci, pa naj bodo pohodniki, kolesarji, ali romarji obiščejo tudi hišo naše  skupne Matere Marije. Svetogorska Mati Marija vsakogar sprejema k sebi in mu pove, da je tukaj doma.

Ti naši na novo preurejeni prostori, bodo pomenili ne samo novo turistično pridobitev na Goriškem, ampak verjamemo in upamo, da bodo prav tako predstavljali tudi novo dodano vrednost gostoljubja, domačnosti in veselja vseh, ki se bodo tukaj ustavili, nastanili in sprejeli pogostitev. Mislili samo prav na veselje obiskovalcev, ko smo pripravljali prostor za svatbe in prijateljska druženja, kajti kdaj je večja radost kot v trenutkih, kjer se prijatelji dobijo skupaj ter se znajo poveseliti in nazdraviti mladoporočencema! A Kristus se je dal spoznati svojim učencem ne samo ob svatbi v Kani Galilejski, ampak tudi ob navadni večerji, ob lomljenju kruha, zato je prav, da je ta hiša odprta tudi za vsakdanjo postrežbo v restavraciji, zato bo v tej hiši vsak v vsakem trenutku dobrodošel in lepo postrežen.

 Foto: Radivoj Zavadlav

Prijatelji pa si med seboj povedo tudi lepe reči, zato bo ta manjša dvorana, kjer se nahajamo, pripravna tudi za zanimiva in lepa predavanja, pogovore, okrogle mize, glasbene dogodke ter kulturne prireditve.

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem izvajalcem, ki so te prostore lepo uredili ter seveda dobrotnikom, brez katerih danes ne bi bilo našega srečanja. Hkrati pa Vas prosim, da ohranjate še naprej odprto in velikodušno srce za Sveto Goro, kajti kakor upamo, nas v prihodnjih mesecih čakajo še novi izzivi. Potrebujemo namreč obnovljen Romarski dom, ki bi ga radi ponudili za obiskovalce in prireditve, saj je pred nami veliki dogodek Evropska prestolnica kulture leta 2025. Za uporabnost Romarskega doma pa prosi tudi Velika evropska kulturna pot sv. Martina. Vendar ne gre samo za ta dva velika projekta, ampak tudi za vsakodnevne iskalce miru, harmonije, duhovne poglobitve…čemur naj bi služil obnovljeni Romarski dom, ki ga je načrtoval že veliki arhitekt Fabiani.

Da pa bi v polnosti lahko poskrbeli za človekovega duha, dušo in telo, pa si želimo, da bi na Sveti Gori imeli tudi kakšno športno igrišče, kjer se bodo podili mladi in tudi manj mladi z mladostnim srcem.

Hvala vsem, ki ste prišli, vsem, ki kakorkoli prispevate, da je Sveta Gora res naša. Želim Vam še naprej lepo popoldne v prijetni družbi. Ostanite z nami, naj se Vam prosim, nikamor ne mudi.

pater Bogdan Knavs

torek, 14. junija ob 13. uri