Sprava in pomiritev

Blagoslov spominskega obeležja na planini Kuhinja

V nedeljo, 11. 9. 2022 sem bil povabljen, da na planini Kuhinja (1012 m) blagoslovim spominsko obeležje v spomin na vse padle (1. in 2. svetovna vojna) in ponesrečene planince v Krnskem pogorju. Srečanje so pripravili: Občina Kobarid, Združenje borcev za vrednote NOB, Kobariški muzej, Fundacija pot miru v Posočju, Planinsko društvo Kobarid in Lovska družina Smast. Slavnostni govornik je bil dr. Vasja Klavora. Prilagam svoj nagovor:

Foto: Milena Pipan

Spoštovani prijatelji gora, slovenske domovine in slovenskega jezika, dragi tovariši!

Danes bomo blagoslovili spominsko ploščo teh, ki so umrli, ne po svoji volji, ampak kot mobiliziranci v 1. svetovni vojni oz. v 1. svetovni moriji, kjer je Krnsko pogorje postalo središče krvaveče se Evrope. Evropa je na naših tleh krvavela tudi v 2. svetovni vojni, ko so se naši fantje in možje, dekleta in žene kot domoljubi spopadli s fašizmom in nacizmom, ki sta preganjala slovenski jezik in pesem, ter si želela našega ozemlja.

Blagoslavljamo to spominsko obeležje v spomin na vse ljubitelje gora, ki so slovensko pesem in besedo povezali z ljubeznijo do slovenskih hribov in širše pokrajine ter zvestobo do naše domovine.

Naj bo to spominska plošča spomin na vse tukaj padle in ponesrečene ter tudi opomin, da je potrebno v življenju za najvišje vrednote kaj tvegati in se tudi žrtvovati.

Naj vsi pokojni na tem območju počivajo v miru in naj še naprej živijo v naših srcih.

Naj jih sprejme Nebeški Oče, ki je ustvaril to lepoto, v kateri živimo, in ki jih je, tako čutimo, prezgodaj poklical k sebi.

Foto: Milena Pipan

Zmolimo še Gospodovo molitev Oče naš, saj je eden naš nebeški Oče, ki nas očetovsko sprejema v vsej naši različnosti. Prosimo ga, naj nam pomaga, da bomo tudi mi znali sprejemati drug drugega in videti, kar je dobrega v vsakem človeku: Oče naš…

Blagoslavljamo to znamenje zvestobe slovenskim goram, jeziku in pesmi v imenu dobrega Očeta in Sina in Svetega Duha.