Sprava in pomiritev

BLAGOSLOV V VRTOJBI – 1. 11. 2019

Spoštovani vsi navzoči, dragi prijatelji in tovariši, dragi bratje in sestre!

Tukaj smo se zbrali, da bi počastili spomin na naše drage pokojne, se jim poklonili in zanje molili. Na tem pokopališču so pokopani tisti, ki so ljubili slovensko besedo in bili zanjo pripravljeni tudi umreti. Hvaležni smo našim partizanskim borcem, kajti zaradi njihove žrtve tudi mi danes lahko govorimo, prepevamo in molimo v materinem jeziku.

Na tem mestu se klanjamo tudi imenom teh, ki so bili izgnanci umrli v tujini in za katere grobove ne vemo. Tudi njih je doletela nasilna smrt, ker so ljubili slovenski narod in slovensko zemljo. Molili pa bomo še za tiste, ki jih je fašistična oblast ponižala in jih mobilizirala v tujo vojsko, ki je niso marali.

Vsi ti naši dragi pokojni, tako upamo, so danes združeni v večnosti in delijo med seboj bratstvo ter nam iz večnosti kličejo: Bodite bratje in sestre med seboj! Pomagajte si drug drugemu in si odpuščajte! Ne pozabite lepe slovenske besede, ki je beseda praznika in ljubezni. Še naprej ljubite goriško zemljo, ki jo rodila in vzgojila Goriškega slavčka, pesnika Simona Gregorčiča, ki je navdihoval naše partizane, izgnance, taboriščnike in nasilno mobilizirane.

In mi jim odgovarjamo: Hvala Vam za ta klic, zato sedaj za Vas molimo in blagoslavljamo spomenik in grobove, kjer so zapisana Vaša imena za večnost in za naš spoštljiv spomin.

Oče naš, ki so v nebesih, posvečeno bodi Tvoje ime, pridi k nam Tvoje kraljestvo, zgodi se Tvoja volja, kakor v nebesih tako na zemlji. Dan nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega.

Molimo.

Naj Bog blagoslovi ta kraj njihovega počitka, naj blagoslovi njihove zemeljske ostanke in naj nam da upanje, da jih bomo nekoč znova srečali in objeli v večnosti, zato blagoslavljam te grobove V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha! Naj počivajo v miru, naj jim sveti večna luč. Slava jim!