Neuvrščeni, Zapisi v drugih medijih

Božični intervju za Večer


Pater Bogdan Knavs, frančiškan, predstojnik samostana na Sveti Gori nad Solkanom in rektor tamkajšnjega romarskega svetišča


Je eden najbolj priljubljenih duhovnikov mlajše generacije. Na Sveti Gori, kamor se je – po nekajletnem bivanju v Ljubljani in Kamniku –  vrnil pred dobrimi štirimi leti, sprejema vse ljudi, ne glede na položaj v družbi in ne glede na to ali so verni ali ne, odprtega srca. Tudi naju s fotoreporterjem je sprejel, čeprav je bilo potrebno kar nekaj truda, da se je dal prepričati v ta pogovor. Ne le zaradi obilice dela. »Božični čas je čas miru, to ni čas, ko bi odpirali teme, s katerimi bi povzročali nejevoljo,« se je upiral, ko smo mu našteli, o čem vse bi radi govorili.

Foto: Večer


Patra frančiškana Bogdana Knavsa je širša javnost spoznala pred desetletjem, ko je ostro kritiziral ravnanja odgovornih za finančni zlom mariborske nadškofije. Znan je tudi zaradi maš, ki jih ima zdaj že tradicionalno za padle partizane, katerih boj izjemno spoštuje. Še posebej pri srcu mu je Pohorski bataljon. Nanj je vezana ena od njegovih želja, zato, če boste odgovorni za prireditve v spomin na Šarhove borce prebrali ta intervju,….
Tu je tudi Maribor, mesto, kjer je ugledal luč sveta in mu je posebej ljubo tudi zaradi »ta vijoličnih«, za katere mu, poleg jeseniških hokejašev, bije navijaško srce in ki jim je v tem intervjuju prav tako namenil nekaj dobrohotnih nasvetov, kako do boljše igre.

(uvodni zapis Urške Mlinarič, novinarke Večera)