Sprava in pomiritev

Komemorativna slovesnost v spominskem parku na Trnovem

Mestna občina Nova Gorica že vrsto let prosi samostan na Sveti Gori, da sodelujemo pri komemorativni slovesnosti v spominskem parku na Trnovem ob 11. uri s priložnostnim nagovorom in blagoslovom. Popoldne sem imel blagoslov še v Vrtojbi.

Foto: Štef Domjan

NAGOVOR NA TRNOVEM – 1. 11. 2021 OB 11. URI

Spoštovani vsi navzoči, dragi svojci padlih partizanov in sorodniki vseh preganjanih v 2. svetovni vojni, dragi še živeči partizani, dragi prijatelji in tovariši, dragi bratje in sestre!

Veliko nam pomeni, da smo se lahko danes ponovno zbrali na tem svetem kraju, kjer so pokopani partizanski borci, ki so umrli za slovensko besedo in pesem, kjer so pokopani tudi naši slovanski bratje, ki so se skupaj z nami bojevali za svobodo, in se spomnimo teh, ki so bili pregnani iz slovenske zemlje…

Toda naše današnje srečanje ni samo lep spomin nanje, ampak prav tako utrjevanje vere in upanja, da bodo vrednote, za katere so se bojevali in umirali, zmagovale še naprej.

Dokler bomo izgovarjali pristno in lepo slovensko besedo, dokler bodo iz naših src privrele molitev, pesem in hrepenenja po Dobrem in Lepem, bodo tudi zmagovala naša dela in naš trud za sožitje, prijateljstvo in svobodo. Hvaležni smo vsem, ki so se bojevali na naši lepi slovenski zemlji, posebno pa še tem, ki so morali prezgodaj umreti. Mi se jim lahko zahvalimo le z molitvijo ter s spoštljivim spominom, a Dobri Bog jih lahko sprejme k sebi v večno veselje in radost ter jih nagradi tako kot nihče izmed nas. Zato nas spomin na velikodušne slovenske žrtve spodbuja, da bomo tudi mi stopili na pot novega sožitja v skupnem življenju in ustvarjanju. Molitev za naše pokojne nam daje novi polet za spoštovanje drug drugega, za strpnost do naših razlik, za medsebojno pripravljenost, da si podamo roke in ustvarimo družbo novega prijateljstva in tovarištva, kjer bo iz naših ust še vedno prihajala lepa slovenska beseda, pesem in molitev.

Pomembno je, da se vsako leto tukaj zbiramo, kajti ob spominu na naše rajne tudi mi poglabljamo tiste vrednote za katere je vredno živeti in umreti. Potrebno je, da si postajamo kljub našim razlikam vedno bolj blizu, da stopimo skupaj in si pomagamo. Slovenci smo in bomo obstali na tej zemlji, ker smo bili sposobni medsebojnega sožitja in sočutja.

Naj Dobri Bog sprejme naše pokojne v večni mir in pokoj, nam pa naj podari novo moč in pogum, da stopamo naprej proti Večnemu cilju.

Molimo:

Naj Bog blagoslovi kraj njihovega počitka, naj blagoslovi njihove zemeljske ostanke in naj nam da upanja, da jih bomo nekoč znova srečali in objeli v večnosti, zato blagoslavljam te grobove V imenu Očeta in Sina in Svetega duha! Naj počivajo v miru, naj jim sveti večna luč. Slava jim!