Razmišljanja

Marijino vnebovzetje

Praznik marijinega vnebovzetja je in ostaja največji praznik Božje Matere Marije. Govori nam o tem, kako ženska dobrota vedno zmaguje, da je pravzaprav edino ljubezen ženske tista, ki iz tega sveta seže tudi v večnost.

Ženska dobrota pridobiva na svojem pomenu še posebno v teh časih, ko poslušamo, da zaradi suše po različnih celinah v tretjem svetu in po vseh koncih sveta najbolj trpijo ženske in otroci. Najhuje se seveda godi ženskam v deželah, kjer divjajo vojne. Kadar hoče nekdo ponižati narod, ali pa uničiti kakšno ljudstvo, izvaja najprej nasilje nad njegovimi ženami. Loti se tistega, kar je v narodu najbolj sveto, kar je najdragocenejše.

Foto: hozana.si


Zato je današnji praznik hkrati tudi apel, klic naši civilizaciji, da spoštuje žensko, jo zavaruje in ji tudi v družbi zagotovi spoštljivo mesto. Če bomo to storili doma, v naši družbi in v skupnosti naših držav, potem bomo tudi lažje odločno nastopili v mednarodnih odnosih. S tem, ko bomo doma zaščitili žensko in ji priznali vlogo, ki ji pripada, bomo lažje uveljavili človekove pravice, s tem pa tudi zaščito ženske, po vsem svetu.


Praznik Marijinega vnebovzetja nam sporoča, da ženska v svoji celovitosti z dušo in telesom ne pripada zgolj trenutnemu zgodovinskemu trenutku, ampak večni ljubezni. Zato predstavlja za vse nas tisti etični korektiv, ki prihaja iz neskončne dobrote, miline in odpuščanja, skratka iz onkrajnosti. Kristjani verujemo, da se ta neskončna ljubezen prav na današnji dan z Marijinim praznikom, sklanja k nam.