Sprava in pomiritev

Molitev pri Jelenovem žlebu

V soboto, 25. 3. 2023 sem se odzval povabilu ZB Ribnica ob 80 letnici zmagovite bitke pri Jelenovem Žlebu ob 11. uri ob spomeniku nad breznom.

Prilagam svoj nagovor in blagoslov.

Spoštovani tovariši in tovarišice, dragi prijatelji, dragi bratje in sestre!

Tokrat smo se zbrali na vrhu znamenitega hriba, ki nosi skromno ime, Jelenov Žleb. Toda mi stojimo pred obeležjem bitke, ki pomeni vrh partizanske epopeje v času italijanske okupacije.

Foto: Jože Jeram

Da je prišlo do te neverjetne zmage, se imamo zahvaliti jasnovidnosti vodstva partizanskih enot in pa izjemni srčnosti, pogumu in vztrajnosti partizanskih borcev in bork, ki so se zavedali, da zavzetje tega vrha pomeni izbiro za življenje; pa ne samo življenje njih samih, ampak vsega slovenskega naroda.

To hrabro zavzetje tega hriba je omogočilo, da so premagali neprimerno številčnejšega in bolje oboroženega nasprotnika. Partizanska zmaga se najprej meri v nekaj metrih prednosti pred napadalci, nato pa v ohranitvi vsaj dvestotih življenj in s tem tudi mnogih življenj v slovenskem narodu.

Ko smo danes ponosni, da je slovenska vojska pokazala, kako število in tehnika še ne pomeni vsega, bomo tudi s ponosom blagoslovili tukajšnje spominsko obeležje z željo, da bi prihodnji rodovi ohranjali ta ponos in ne bi klonili pred nobeno strmino katerikoli težave, pred nobenim vzponom za ohranitev slovenskega naroda, našega jezika in pesmi.

Skupaj se obrnimo k našemu nebeškemu Očetu s prošnjo, naj nas naši pogumni fantje in dekleta, ki so jim bili slovenska zemlja, beseda, pesem in molitev nekaj svetega, še naprej navdihujejo iz Večnosti. Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi Tvoje ime…..

Zato: Blagoslavljamo to spominsko obeležje, ki nas spominja na mnoge naše pogumne in velikodušne fante in dekleta, može in žene, tukaj in na mnogih krajih po naši domovini, kjer so pokazali izjemno ljubezen do slovenskega jezika in zemlje. Naj bodo blagoslovljeni v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Foto: Jože Jeram