Sprava in pomiritev

Nagovor in blagoslov spominskega obeležja Janezu Stanovniku (6. 9. 2022, Nova Gorica)

Takrat, ko je Evropa gorela v sovražnem ognju in ga je bilo potrebno pogasiti, se je mladenič po imenu Janez klicu na pomoč nemudoma odzval. Tudi mi smo v mesecu juliju občudovali gasilke in gasilce, ki so požrtvovalno gasili naš Kras. Ogenj je tudi preprečil, da bi imeli slovesnost že 22. julija, preložili smo jo na današnji dan.

Foto: Jože Jeram

Janez Stanovnik je imel smisel za sočloveka, želel je videti dobro v vsakem človeku. Ko mu danes izkazujemo čast, se hkrati zavezujemo, da si bomo še naprej prizadevali za vrednote, za katere je živel in se trudil vse življenje: za slovenski jezik in pesem, za prijateljstvo in tovarištvo, za svobodo in solidarnost, za boj proti vsaki obliki fašizma,…

Njegovo pomembno delo je tudi bilo, da je iskal pomiritev v našem narodu. To delo moramo nadaljevati in zato iskati stvari, ki so nam skupne, ter drug v drugem prepoznavati dobre lastnosti.

Danes se pojavljajo nove ideologije, ki jim je slovenski jezik odveč, saj nam zatrjujejo, da je naš jezik ovira pri uspehu. Zato se moramo povezati, da ohranimo slovensko pesem in besedo v javnem in zasebnem življenju.

Naši očetje in stari očetje ali nonoti so se bojevali za prave vrednote. Toda večina izmed njih je že v večnosti in nam ne morejo več spregovoriti. Zato se obrnimo z molitvijo Oče naša na Nebeškega Očeta, ki je naša tolažba in nas razume. Nadomešča nam naše očete, zato ga v tej molitvi prosimo, naj nas uči tega, kar bi nas želeli naučiti naši očetje, naj nas Božji Duh v vsakdanjem življenju navdihuje za vse dobro.

Ljudje ne moremo živeti brez spominskih znamenj, zato blagoslavljam ta spomenik, da nas bo spominjal, da se je Janez Stanovnik zavzemal za Primorsko, da je želel pomagati vsakemu človeku, in da si je prizadeval za dialog tudi s tistimi, s katerimi ni delil istega mnenja. Naj bo njegova podoba spodbuda za nas vse, da se je vredno pogovarjati in iskati stvari, ki so nam skupne.