Razmišljanja

Nagovor novinarjem pred kraljevsko etapo dirke po Sloveniji (ki bo v soboto, 12. 6.)

Za nas je izbira cilja kraljevske etape najprej velike simbolne vrednosti. Sveta Gora je nastala ob prikazanju Božje Matere, se pravi preko duhovnega izkustva pastirice Urške, preko katerega je prejela naročilo, naj ji tukaj postavijo dom in jo prosijo milosti. Med prvo svetovno je bila prizorišče strahotnega obstreljevanja, tik pred koncem druge svetovne vojne pa je bila čudežno obvarovana. Zato pomeni za nas  simbol miru in povezovanja ter prijateljstva vseh ljudi dobre volje. Tukaj prihajajo verni, neverni, drugače verni. Vsak obiskovalec pa tukaj občuduje lepoto, si želi miru v duši ter nosi v sebi veliko dobrega. Vse to nam omogoča veliko lepih in človeško bogatih srečanj, ki se pogosto razvijejo v prijateljstvo. Tudi zato je Sveta Gora kraj, kjer se pretakata milost, sreča in veselje ljudi, ki v srcu dobro mislijo.

Novinarska konferenca
Foto: Mateja Pelikan

Prav to pa je tudi namen vsake športne aktivnosti; namreč prinašati med nas mir in sožitje. Šport nas povezuje v ljubezni do narave, povezuje nas v veselju nad življenjem, predvsem pa med nami goji prijateljstvo.

Sveta Gora je takšna oaza miru in prijateljstva od koder s svojim pogledom zaobjame Alpe in se dotakne Jadranskega morja. Prav pod nami pa teče »krasna hči planin«, reka Soča, ki je po besedah Gregorčiča, simbol vsega slovenstva.

Kolesarstvo in Sveta Gora imata nekaj skupnega: hrepenenje po presežnem, po notranjem miru, po veselju, sreči, po Bogu. Nekdo pride, da bo nekaj odložil, drugi da bo nekaj prosil, tretji, da se bo zahvalil, četrti kaj drugega. Nihče se ob spustu v dolino ne vrača takšen kot prej. Zakaj hoditi ali kolesariti na Sveto Goro? Gre za isto potrebo, hrepenenje, željo po Lepem in Dobrem.

So bili trenutki, ko zaradi vojne ali ukinitvi božje poti ni bilo mogoče iti na Sveto Goro. Zato verjamem, da ima letošnja dirka, ki je blizu obletnice naše samostojne države, tudi poseben simbolni pomen, da se zahvalimo ter poklonimo vsem, ki so se v naši zgodovini prizadevali, borili in darovali svojo življenja, da lahko danes govorimo slovenski jezik.

Novinarska konferenca
Foto: Mateja Pelikan

Počaščeni smo, da bomo lahko na cilju pozdravili enega najboljših kolesarjev na svetu, Tadeja Pogačarja. Prav nič manj veseli pa nismo, da bodo na teh tekmah imeli priložnost mnogi mladi kolesarji, ki šele iščejo svojo prihodnost in bodo lahko pokazali svoj talent in veliko voljo postati izredni športniki. Frančiškani na Sveti Gori smo veseli vsakega kolesarja, pa če nosi zmagovalno majico ali ne.

Naši kolesarji se bodo iz tega visokega cilja potem ponovno podali v dolino, tako se tudi vsi s Svete Gore vračamo v vsakdanje življenje. Spoznanje, da smo bili na vrhu, na cilju, nam pravi, da sta mir in sožitje med nami vendarle mogoča – se je pa zato potrebno potruditi, vsak mora dati del sebe, da lahko uspemo. Naj nas ta zavest spremlja na vseh etapah in ciljih življenja.

Spoštovani prireditelji kolesarske dirke po Sloveniji in vsi, ki pri tem sodelujete, spoštovani novinarji, ki imate posebno poslanstvo širiti lepo in dobro, dragi kolesarji, na katere smo vsi ponosni. Na tem kraju miru in lepote boste vedno dobrodošli.