Sprava in pomiritev

Praznični koncert partizanskih pesmi

Partizanski pevski zbor me je v sredo, 5. junija 2024, počastil s povabilom na svoj koncert ob njihovi 80. letnici. Hvala za povabilo, čudovit glasbeni večer in za mnoga prijateljska srečanja.

Delim pa strokovni zapis prijatelja Iztoka Pipana o včerajšnjem čudovitem večeru: Včeraj zvečer je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani jubilejni koncert ob 80. obletnici Partizanskega pevskega zbora. PPZ- ju se je na odru pridružil Primorski akademski pevski zbor Vinko Vodopivec. V prvem sklopu večerja je naprej PPZ dvorano navdušil z nekaterimi najbolj prepoznavnimi skladbami iz zapuščine partizanskih pesmi, z bolj primorskim izborom za njimi še Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec

Po odmoru smo prisluhnili izjemni kantati »Hej, partizan!«, ki so jo izvajali oba zbora, PPZ in PAZ ter 25 članski komorni simfonični orkester in solista, Gaja Sorč in Marko Erzar. Za konec koncerta pa je navdušeno občinstvo s stoječimi ovacijami, skupnim petjem in ploskanjem pozdravilo tri pesmi iz zlatega repertoarja PPZ.

Koncert je bil poleg jubileja posvečen tudi temu, da je PPZ uspel z vpisom izvajanja partizanske pesmi v register nesnovne kulturne dediščine. Ministrstvo za kulturo RS je namreč 22. maja 2024 pod imenom enote “Petje partizanskih pesmi” vpisalo enoto v register nesnovne kulturne dediščine.

Koncert je posnela RTV Slovenija, tako da si ga boste kmalu lahko ogledali tudi na njihovih programih.

foto: Iztok Pipan in Tatjana Kardelj