Razmišljanja

Slovo škofa Metoda Piriha

V kratkem času je od nas v Večnost odšel že tretji slovenski škof, ki je bil priljubljen tako med kristjani, kot tudi med drugače vernimi in nevernimi. Za nadškofom Alojzom Uranom in škofom Jožefom Smejem, je odšel tudi škof Metod Pirih.

Tokrat smo še posebej prizadeti, saj nas je zapustil prijatelj Svete Gore in častilec Svetogorske Kraljice.

Foto: STA

Škof Metod je rad poromal na Sveto Goro še kot otrok, posebno pa še potem, ko je kot tajnik spremljal škofa Janeza Jenka. Tudi ko je sam postal škof, je zelo rad počastil Svetogorsko Kraljico za njene praznike s slovesnimi mašami in navdušujočimi pridigami. Še kot upokojeni škof se je rad vrnil na Sveto Goro ter vodil duhovne vaje in jo obiskoval tudi čisto zasebno.

Lahko bi rekli, da je škof Metod po zgledu Matere Marije ljubil naš narod in se je zavzemal za ohranitev njegove krščanske kulture. Ljudi je znal nagovoriti s preprostim srcem in kristjani smo mu verjeli, da oznanja evangelij.
Škof Metod je čutil z nami tudi v tem času epidemije, zato ga prosimo, naj nam pri Nebeški Kraljici izprosi poguma, novega zdravja ter tudi iznajdljivost srca, da ostanemo povezani kljub velikim težavam.

V zadoščenje nam je, da bo pokopan v svetogorski baziliki. Tako ga bomo lahko še naprej obiskovali in se mu priporočali.