Sprava in pomiritev

Spomin na mlade junake

Na današnji dan je umrl slovenski pesnik Karel Destovnik Kajuh. Kot vsi veliki slovenski pesniki od Prešerna naprej je tudi on povezoval intimen odnos s svojo drago skupaj z ljubeznijo do domovine in svojega naroda.
Kajuh nam je še posebej blizu, ker je svojo ljubezen do naroda povezal s svojim globokim odnosom do matere. Tako nas spominja tudi na Cankarja.
Kar pretrese nas, ko beremo, kako ga skrbi za mater in se sprašuje, kje je. Svoji materi se tudi opravičuje, zakaj bo umrl. Mati ga je učila ljubezni do naroda, zato ji v slutnji svoje smrti pove, da se bo za narod žrtvoval in mu daroval svoje življenje. Tako ga smrti ni več strah. Ljubezen do matere in do domovine je še večja, zato lahko vzklikne: ” Lepo je, veš mama, lepo je živeti, toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti”.
Kajuh nas uči, da spoštujemo vsakega človeka, ki je pripravljen umreti, ne iz sovraštva, ampak iz ljubezni.

Na današnji dan pa je umrl tudi Janko Premrl Vojko (l. 1943). Ob tem pa sem na spletu zasledil, da so bili na današnji dan prav tako kot Vojko, umorjeni tudi mladi nemški rodoljubi (skupina »bela vrtnica« – Sophie Scholl, Hans Scholl,…), ki so izgubili svoje življenje zaradi nasprotovanja nacizmu.
Slovenska junaka, kot tudi nemške mladostne bojevnike za pravico, je povezoval idealizem mladih in vera, da je s poštenjem in pogumom mogoče marsikaj spremeniti.
Srčno upam, da se bo ta mir združene Evrope, razširil po vsej celini in celem svetu.