Razmišljanja

Sveti Valentin

Sveti Valentin je bil v Rimu že v prvih stoletjih zelo priljubljen svetnik. Tako so se že zgodaj o njem razvile lepe legende. Ena od teh zgodb pripoveduje, da naj bi cesar Klavdij mladim fantom prepovedal poroke, z namenom, da bi bili razpoložljivi za vojaško službo. Navkljub prepovedi pa je Valentin zaljubljence poročal in bil zaradi tega obsojen na smrt. Preden pa je bil usmrčen, je slepemu dekletu, katere oče je bil Valentinov rabelj, napisal pismo.

Valentin je bil res obglavljen, toda deklica je čudežno spregledala in tako je lahko prebrala Valentinovo pismo. V pismu ji je sporočil, da bo srečala princa svojih sanj in se z njim poročila. Zaradi tega lepega dogodka je ona in vsa njena družina vstopila v krščanstvo.

Valentin je oznanjal vero ljubezni, v kateri imajo mladi pravico, da se zaljubijo. Ta vera jim tudi odpira oči, da opazijo ljubeče bitje. Čeprav nismo več tako mladi in morda tudi ne zaljubljeni, smo poklicani k temu, da mladim privoščimo ljubezen in se je z njimi veselimo.