Razmišljanja

Tovarišica županja!

Že pred časom sem zasledil novico, da imajo v drugem največjem mestu v Avstriji v Gradcu županjo, ki resnično živi za ljudi in večino plače deli z ljudmi v najrazličnejših stiskah ter je članica Komunistične partije. V tem tednu pa med vožnjo in »preklapanjem« kanalov slišim novico, da je v novi Jani pogovor z gospo Elke Kahr, ki je od leta 2021 županja Gradca (preje je bila nekajkrat izvoljena v graški mestni svet). Samo nekaj navdihujočih podatkov iz tega pogovora:

  • Pred več kot 30 leti so začeli s telefonom za najemnike stanovanj (če imate problem, pokličite in bomo poskušali pomagati)
  • Obstoj socialne in napredne stanovanjske politike (od leta 2005, ko je odgovorna za komunalna stanovanja, so zgradili več kot 1100 novih stanovanj, še 600 jih gradijo. Za najemnino nihče ne sme dajati več kot 33% svoje plače – v to so vključeni najemnina in stroški).
  • Vsakega, ki se najavi sprejme najpozneje v tednu dni. Z ljudmi se veliko pogovarja.
  • Odkar je mestna svetnica (od leta 2005) velik del plače deli z ljudmi v stiskah: pri zdravstvenih izdatkih, plačevanju najemnine, elektrike, pri nakupu nove postelje,…
  • Kot županja zasluži 9400€ (od tega zase obdrži 2000€). Pravi: »Če preveč zaslužiš, izgubiš stik z navadnimi ljudmi«. Enako počneta tudi njena strankarska kolega, ki sta mestna svetnika (imata 6400€ plače, zase jih obdržita 2300€ )

(Vir: Jana, Jelka Sežun)

Gospa Elke je Tovarišica, Mama, Sestra, Prijateljica, Ljubljeno Božje bitje,… predvsem pa Velikanski Človek. Gotovo je močan zgled za politike in cerkvene dostojanstvenike ter navdih za slehernega izmed nas.

foto: prva stran omenjenega intervjuja