Razmišljanja

Uvodni pozdrav na Čezmejnem festivalu sakralne glasbe

Spoštovani pevci in umetniki, spoštovani vsi navzoči ljubitelji glasbe!

Kadar beseda začuti, da je postala nemočna in nebogljena, ker najlepšega in najnežnejšega ne more izraziti, takrat prosi za pomoč glasbo. Beseda se vrne k svojim začetkom, ko se je izražala v objemu prepevajočega glasu. Ta svoj izvir znova najde, ko poleti v neznano, v najbolj subtilno lepoto, tja, kamor ni vstopil še noben živ človek. Takšno presežno pesem in glasbo imenujemo sakralno glasbo ali petje. Ob sakralnem petju vzdrhtimo in doživimo najlepše, pretrese na občutje, ki ga v prostodušnem pogovoru ne znamo izraziti.

Foto: Mešani pevski zbor AmorVinci

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem pobudnikom in organizatorjem Čezmejnega festivala sakralne zborovske glasbe. Vsak, ki se je kdaj koli ukvarjal z organizacijo takega, oziroma podobnega dogodka, ve, koliko truda, velikodušnega dela ter visokih idealov je potrebno imeti, da dogodek uspe. Zato vsem iskrena hvala.

Vsem udeležencem svečanega koncerta Čezmejnega festivala zborovske sakralne glasbe želim, da bi izrazili prav to neizrekljivo občutje svetega, ki je v človeškem srcu. Vam, dragi poslušalci in dragi obiskovalci  svetogorske bazilike, pa v imenu Frančiškovih bratov, ki delujemo na Sveti Gori, želim danes nepozabno doživetje.