Razmišljanja

Veliki četrtek

Po častitljivi tradiciji Katoliške cerkve, se predstojnik na dan evharistije in na dan duhovništva, kar je Veliki četrtek, opraviči svojemu ljudstvu. To je danes bratje in sestre, dragi prijatelji, moja naloga, da Vas najprej v svojem imenu in v imenu mojih sobratov na Sveti Gori, prosim za odpuščanje, če nismo vedno znali razumeli Vaše žalosti, Vašega trpljenja in Vaših skrbi. In če na drugi strani nismo znali deliti z Vami svojega veselja in radosti, ki nam jih je naklanjal Gospod.

Foto: hozana.si

Danes recimo Bogu hvala, da je želel ostati navzoč med nami v podobah ljubezenskega daru kruha in vina. Danes mu recimo hvala tudi, da je ustanovil duhovniško službo, ki naj bi bila služenje v njegovem imenu vsem ljudem, recimo pa mu hvala predvsem, da nas je izbral in zbral skupaj, da smo bratje in sestre, ki skupaj molimo, delimo kruh in izrekamo besede ljubezni in vere.

Postali smo nova skupnost iz katere ne sme biti nihče izključen. Vsi smo bratje in sestre. To ne gre za nek častni naziv ali celo leporečenje. V Kristusu smo resnično del velike družine. Reči za koga, da je tvoj brat ali sestra, ne pomeni, da s tem izražamo samo odnos, ki ga imamo do njega, ampak s tem razglašamo tudi spravo, urejamo in ponovno vzpostavljamo odnos do njega.