Razmišljanja

ZAPIS OB CORONA DODATKU ZA DUHOVNIKE

Dragi prijatelji!

Kakor že veste, trenutna slovenska vlada sledi ukrepom Drnovškove vlade, ki je tudi v duhovniškem delu prepoznala družbeno koristno skupino. Zato jim je zagotovila zdravstveno zavarovanje. Tokrat pa smo verski delavci (tisti, ki še nismo v civilnem pokoju) zelo počaščeni, da so poslanici Državnega zbora v nas prepoznali samostojne kulturne in intelektualne delavce ter tako kakor umetnikom in ostalim samostojnim kulturnikom zagotovili minimalni dohodek. Za zadnje tri mesece leta 2020 bomo za vsak mesec prejeli 700€, v spomladanskih mesecih pa smo prejeli na TRR skupaj po 1750€.

Duhovniki razumemo v tej gesti širšo družbeno priznanje za naš trud in hkrati spodbudo, da bi pomagali vsakemu človeku, ki je v stiski. Res je, da se trudimo, kolikor je v naši moči, da pomagamo humanitarnim organizacijam, prav tako pa da stopimo ob stran pomoči potrebnim, ki se neposredno obrnejo na nas, oziroma ko sami zaznamo njihov stisko. Naše pomembno poslanstvo je v tem, da poslušamo in bodrimo ljudi, ki doživljajo notranje stiske, preizkušnje in težave. To delo je zelo diskretno, saj je vezano na duhovniško zakramentalno in obredno dejavnost, ki sta pogosto povezani z boleznijo in izgubo najbližjih.

Ker pa nas je ta ukrep vlade vsaj začasno izenačil z ostalimi kulturniki v državi, posebej čutimo dolžnost, da postajamo še bolj odprti za stisko vsakogar, ne glede na njegovo vernost ali nevernost, družbeni sloj ali politično prepričanje. Stiska v človeških srcih ne pozna teh delitev, ki smo jih postavili med nami v družbi. Vsak človek ostaja veličina in beda, izjemna plemenitost in neznatnost. Zato je vsak posameznik vreden pozornosti, velikega spoštovanja in seveda tudi pomoči.

P.S. Sveti Pavel pravi, da nam je podaril tisto, kar je tudi sam prejel. Zato tudi duhovniki pogosto delimo z drugimi, kar smo prejeli. Zato sem tudi sam lahko iz dediščine staršev (ki sta mi jo zaupala v upravljanje z besedami: »Boš že naredil tako, kot je prav«), od druge polovice leta 2018, pa do danes različnim humanitarnim in dobrodelnim društvom, družinam in posameznikom pomoči potrebne, pomagal z nekaj več kot 11.000€. Prav tako je naš samostan na Sveti Gori v zadnjem letu dni daroval več kot 6.000 € (približno polovico te vsote smo dobili namensko za dobrodelne namene).